Страсбург, Франция – Унгарският консервативен министър-председател Виктор Орбан беше във

...
 
Страсбург, Франция – Унгарският консервативен министър-председател Виктор Орбан беше във
Коментари Харесай

Орбан: Защитавам родината си, защото за унгарците Европа е въпрос на чест

  Страсбург, Франция – Унгарският закостенял министър-председател Виктор Орбан беше във вторник, 11 септември 2018 година в Европейския парламент в Страсбург, с цел да взе участие в дебатите по отчета „ Сарджентини “ – на името на Джудит Сарджентини, народен представител в GreenLeft – „ Върховенство на закона “ в Унгария. Докладът желае да задейства член 7 от Договора за Европейския съюз във връзка с Унгария, който има за цел да приключи редица права на държава-членка, в това число правото на глас в институциите на Европейски Съюз. Ето превод на речта, предоставенa от унгарското държавно управление: 
 

Уважаеми президент, уважаеми сътрудници,

 

Знам, че към този момент сте формирали своите отзиви. Знам, че болшинството от вас ще гласоподават в поддръжка на отчета. Също по този начин знам, че моята тирада в този момент няма да промени вашите отзиви. И въпреки всичко съм пристигнал тук – тъй като вие сте подготвени да денонсирате не държавно управление, а страна и народ. Вие ще денонсирате Унгария, която е била член на фамилията на европейски, християнски нации в продължение на хиляда години; Унгария, която е съдействала за историята на нашия огромен континент Европа със своята работа и когато е било належащо – с кръвта си.

 

Ще осъдите Унгария, която се изправи и подвигна оръжие против най-голямата войска в света – против Съветите; която направи най-голямата жертва за свободата и демокрацията и когато бе належащо, отвори границите си за източногерманските братя и сестри в беда; Унгария, която се бори за своята независимост и народна власт. Стоя тук в този момент и виждам, че Унгария търпи обвинявания от хора, които са наследили демокрацията, без да им се постанова да поемат персонален риск поради устрема си към независимост. И в този момент тези хора желаят да денонсират унгарските бойци на свободата; на антикомунистическата, демократична опозиция.

 

Уважаеми сътрудници, 

 

Стоя тук в този момент и пазя родината си, тъй като за унгарците свободата, демокрацията, независимостта и Европа са въпрос на чест. Ето за какво споделям, че отчетът пред вас е засегнатост за достойнството на Унгария и унгарския народ. Унгарските решения се вземат от гласоподавателите на парламентарните избори. Това което казвате е, че унгарският народ не е задоволително кадърен да реши какво е в неговия личен интерес. Смятате, че познавате по-добре потребностите на унгарския народ от самия маджарски народ. Ето за какво би трябвало да ви кажа, че този отчет не демонстрира почитание към унгарския народ. Този отчет ползва двойни стандарти, съставлява корист с власт, надвишава границите на сферите на подготвеност и методът по който бива признат е в нарушаване на Договорите.

 

Уважаеми сътрудници,

 

За нас в Унгария демокрацията и свободата не са политически, а морални въпроси. Сега се пробвате да дадете морална оценка и да заклеймите една страна и един народ на съображение на численото си предимство. Вие поемате сериозна отговорност, когато – за първи път в историята на Европейския съюз – се стремите да изключите хората от вземането на решения в Европа. Вие бихте лишили Унгария от правото й да съставлява личните си ползи в европейското семейство, на което е член. Имаме – и ще продължим да имаме – разногласия: мислим друго за християнския темперамент на Европа и за ролята на нациите и националните култури; ние тълкуваме същността и задачата на фамилията по разнообразни начини; и имаме диаметрално противоположни възгледи за миграцията.

 

Ако в действителност желаеме единение в многообразието, тогава нашите разлики не могат да бъдат причина за заклеймяването на която и да е страна или за изключването ѝ от опцията да взе участие в взаимно взимане на решения. Никога няма да паднем толкоз ниско, че да цензурираме тези, с които не сме съгласни.

 

Уважаеми президент, 

 

Искате също по този начин да изключите страна, която е взела ясни решения при предходни избори за Европейския парламент: през 2009 година болшинство от 56% гласоподава за нас, а през 2014 година това болшинство е 52%.

 

Уважаеми сътрудници, госпожи и господа, 

 

Ние сме най-успешната партия в Европейския парламент. Нашите социалистически и демократични съперници са разбираемо недоволни от нашия триумф, само че отмъщението против унгарците, че не гласоподават за тях, е незаслужено и неевропейско. Освен това този отчет е написан от хора, които даже не са осведомени с главните обстоятелства. Докладът признава, че не е изпратил делегация в Унгария, което значи, че ще гласувате, без да е имало съответно разглеждане на обстоятелствата. Докладът включва тридесет и седем съществени в действителност грешки; Във връзка с тях, през вчерашния ден, всеки един член на Екологичен потенциал получи документ от 108 страници.

 

Уважаеми сътрудници, 

 
Нашият съюз се държи дружно от обстоятелството, че разногласията се вземат решение в открита рамка. От името на Унгария аз също направих взаимни отстъпки и сключих съглашения с Комисията за Закона за медиите, за правосъдната система и даже за някои пасажи в Конституцията. Този отчет не взема поради споразуменията, подписани преди години. Но в случай че сте свободни да извършите това и може да пренебрегнете споразуменията по свое предпочитание, тогава какъв е смисълът да се търси съглашение с която и да е европейска институция въобще? Това, което вършиме, е удар както против Европейския съюз, по този начин и против правилото на градивния разговор.
 

Всяка нация и държава-членка имат право да вземат решение по какъв начин да провеждат живота в личната си страна. Ще защитим своите граници и единствено ние ще решим с кого желаеме да живеем. Изградихме ограда и спряхме влизането на стотици хиляди незаконни имигранти; защитихме Унгария и ние защитихме Европа. Днес, за първи път в историята на Европейския съюз, виждаме общественост, осъждаща личните си граничари. 

 

Уважаеми президент,

 

Нека приказваме напряко: желаете да осъдите Унгария, тъй като унгарският народ реши, че нашата татковина няма да стане имигрантска страна. С най-голямо почитание, само че допустимо най-силно, отхвърлям заканите, изнудването, клеветата и лъжливите обвинявания против Унгария и унгарския народ от страна на проимиграционните сили в Европейския парламент. С почитание ви осведомявам, че без значение от решението, до което се стига, Унгария няма да се огъне пред изнудване: Унгария ще продължи да пази границите си, ще продължи да стопира противозаконната имиграция и ще продължи да пази правата си – и против вас, в случай че е належащо. Ние унгарците, сме подготвени за изборите идващия май, когато най-сетне хората ще имат шанса да решат бъдещето на Европа и ще имат опция да възстановят демокрацията в европейската политика.

 

 

Превод: Николай Облаков,

Източник: conservative.bg
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР